Bir diğer adıyla kobay fare diye bilinen Guinea Pig Venezuela, Kolombiya, Peru, Brezilya ve Arjantin başta olmak üzere Güney Amerika bölgesinde yaşarlar. Keşfedildiği ilk yıllarda besin hayvanı olarak tüketilen bu tür bir dönem sonra evcil hayvan durumuna gelmiştir ve kobay olarak kullanılmaya başlanmıştır. Tüy uzunluğuna göre gruplara ayrılan Guinea Pig kısa tüylülerde ; Crested, Black, Chocolate, Dutch Red, Golden, Salmon, Agouti, Lilac, Red, Buff, Rex, Creme ve White Dark Eyes, Uzun tüylülerde; Texel, Sheltie ve Peruvian, Rozet tüylülerde ise Abessinian cinsi bulunmaktadır. İnsan biyolojisine çok yakın genler taşıması sebebiyle laboratuvar hayvanı olarak kullanılan Guenia Pig Kobay ismiyle bilinmektedir. Yaklaşık 4 yıl ömrü bulunan bu hayvanlar kemirgen sınıfında yer alarak kilosu 600-1200 gr arasında değişmektedir.
Beslenme şekli
Guenia pig insan biyolojisine yakın olması sebebiyle bizlerin tükettiği çoğu meyve ve sebzeyi rahatça tüketebilmektedir. Günlük taze meyve ve sebzeleri oldukça seven bu tür kuru tohumları da sıklıkla tüketmektedir. Günlük belirli miktarda C vitamini ihtiyacı bulunan Guenia pig ihtiyacı karşılanmadığı takdirde vitamin eksikliği yaşayarak tüy dökmekte ve hasta olmaktadır.
Yaşam alanı
Bu türler geniş alan sevdiklerinden ötürü büyük ve geniş kafeslerde ve içerisinde uyuması için bir yuva bulunan alanlarda beslenmelidir. Uyurken kuytu ve karanlık sevdikleri için kafes içerisinde mutlaka bir yuva bulunmalıdır. Kafes tabanı için talaş ve benzeri maddeler uygundur. Talaş idrarı emerek kötü kokuları ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır. Bunların yanı sıra kafes içerisinde suluk ve yem kabı mutlaka bulunmalıdır. Guenia pig yapısı gereği insana benzemesinden dolayı sosyal bir hayvan türüdür. Bu sebepten ötürü yalnız beslemek onun sıkılmasına sebep olacağından çift olarak beslenmesi gerekmektedir.