• Pzt - Cts. 9:00 - 19:00
  • Bizi Arayın 0216 442 23 00
  • Bizi Arayın 0532 698 77 88
  • İstanbul Maltepe

İguana Hakkında Bilgiler

Son zamanlarda evde beslenen hayvanlar arasına iguanalarda girdi. Ancak bir iguana beslemeye karar vermeden önce,  bu hayvanlar hakkında bazı bilgiler edinmenizde yarar var. Beslenme ve barınma şekilleri, iguanaların yaşam süreleri için oldukça önemlidir. Küçükken oldukça şirin olan iguanalar, büyüdüklerinde yaklaşık 2 metre uzunluğa ulaşarak, özel yaşam alanlarına ihtiyaç duyarlar.

İguanalar Nasıl Beslenir

İguanalar bilinenin aksine etçil değil otçul hayvanlardır. Ancak sürekli otçul beslendiklerinde, düşük proteinli beslenmekten dolayı kolaylıkla hastalanırlar. Bu nedenle beslenmelerinde sebze ve meyve ağırlıklı gıdalar verilmelidir. Marul, domates, salatalık, bezelye, muz, kivi ve şeftali gibi besinler, iguanaların yeterli besini almaları için gerekli gıdalar arasındadır. Günde en az 5 veya 6 kez beslenmesi gereken iguanalar, yanlış beslenirlerse, iç organları hasara uğrayarak, kısa sürede ölürler. Keskin dişlere sahip olan iguanalar, yine de çiğnemeden yemekleri yutarlar. Bu nedenle verilen yemeklerin, öncelikle küçük şekilde parçalanması gerekir. Doyduklarında önlerindeki yemekleri bırakırlar, rahatsızlanmamaları için verilen sebze ve meyvelerin her zaman taze olması gerekir. Suyla pek arası olmayan iguanalar, sebze ve meyveler üzerinde yıkamadan kalan suyu yalayarak, su ihtiyaçlarını giderirler.

Barınma Şekilleri

İguanaları akvaryum tarzı yerlerde beslemek imkansızdır. Özellikle henüz evcilleşmeden önce oldukça saldırgan olan iguanalar, cam fanus ve akvaryumda kendilerine zarar verebilir. İguanalar için en uygun barınma yeri, tel kafeslerdir. İguananız henüz küçükken, küçük boyutlarda bir kafes size yeterli gelebilecekken, büyüdükleri anda boyutlarına uygun ölçüde özel kafes yaptırılmalıdır. Doğaları gereği tırmanmaları gerekli olduğundan, kafes içlerinde mutlaka yapay ağaçlar ve kütükler bulundurulmalı, zemin otlarla kaplanmalıdır. Sağlıklı bir yaşam alanı için, nemli ortamlarda yetiştirilmeleri gerekir, eğer ortam yeterince nemli değilse, kafesin içi günde birkaç kez su püskürtülerek, yeterli nemin sağlanması gerekir.

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (1 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5 puan)
Tıkla Ara Veterinere Sor?