• Pzt - Cts. 9:00 - 19:00
  • Bizi Arayın 0216 442 23 00
  • Bizi Arayın 0532 698 77 88
  • İstanbul Maltepe

Papağan İçin Zararlı Yiyecekler

Papağanlar diğer kuşlardan farklı olarak birçok yiyecek çeşidini rahatlıkla tüketebilen hayvanlardır. Ancak papağanların metabolizmasını, sesini ya da yaşamını tehlikeye atacak yiyecek türleri bulunmaktadır. Yiyecek türlerinin yanı sıra bazı kokularda papağana zarar verebilmektedir.

Zararlı bitki türleri

Papağanlar için sebze ve meyve çeşitleri bazı durumda zararlı olabilmektedir. Bu çeşitlerden özellikle soğan ve sarımsak papağanda bulunan kırmızı kan hücrelerine direkt olarak zarar vererek papağanın anemi (kansızlık) hastalığına yakalanmasına yol açabilmektedir. Soğan ve sarımsağın çiğ ya da pişmiş olması veya aroması fark etmeksizin papağana zarar vermektedir. Aloe vera adlı bitki ise papağanın gagasına dokunduğunda zarar verebildiği gibi kokusu ile de papağana zarar verebilmektedir. Aloe Vera sıvısının papağan tarafından tadılması ciddi böbrek ve bağırsak sorunlarına yol açacaktır. Çoğu hayvan türünde olduğu gibi papağana da zarar veren mantarlar ise tüketilmesi durumunda sindirim sisteminde ağır hasarlara yol açabilmektedir ve karaciğer yetmezliğine sebebiyet verecektir. Papağanlarda özellikle böbreklere ciddi hasarı dokunan bir diğer sebze ise domates olmaktadır. Yüksek asit barındırması sebebiyle domates Gut hastalığına da yol açmaktadır. Güçlü bir toksin olan persin maddesine sahip olan avokado ise ölüme yol açabilecek zehirlenmelere sebebiyet vermektedir. Çekirdek tüketmeyi çok seven papağanlar için meyve çekirdekleri sindirilememesi sebebiyle papağana zarar verebilmektedir.

Diğer zararlı ürünler

Çay, kahve ve kola içerisinde bol miktarda bulunan kafeinin içeriğinde yer alan Teobromin doğrudan sindirim sistemine zarar vererek kusma ve ishale yol açmaktadır. Alkol içerisinde bulunan asitlerin ise solunum sistemine hasar vererek ölümlere yol açmaktadır. Papağanlar için en zararlı maddelerden bir diğeri ise doymuş yağlardır. Hassas olan sindirim sistemine zarar vererek çoğu zaman ölümle biten hastalıklara yol açabilir.

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (3 Oy Verildi, Ortalama: 4,33 / 5 puan)
Tıkla Ara Veterinere Sor?